torsdag 2 maj 2019

Albanska

 shqip 11

Kur u zbardhë dita, ai kuptoi se kishte shkuar në drejtim të kundërt me Lekë Dukagjinin, pasi gjurmët  e patkonjve të kuajve që kishin ndjekur e kishin larguar prej tij. I zemëruar ,u përlesh me mercenarët që i shkonin pas dhe pasi vrau e preu disa prej tyre, mbeti edhe për vete i varruar për vdekje.Lekë Dukagjini kishte parë prej largu gjithë këtë sherr dhe Kështjellën e Ligjeve tek  digjej. Qysh nga kjo kohë ligjet e Lekë Dukagjinit u kthyen në kanun, d.m.th kalonin gojë më gojë nga babai te i biri, nga brez te tjeri. Pasi osmanët pushtuan Shqipërinë shkuan në Itali Maria edhe Gjon Muzaka. Lekë Dukagjini nuk thuhet askund se ka vdekur. Thuhet vetëm se ai jeton se basku me ligjet e kanunit të tij kudo ku ka shqiptarë.


torsdag 11 april 2019

Albanska

Sonte në kështjellen do të zgjedhë Maria një burrë me të cilin do të jetojë me të gjithë pjesën tjetër të jetës së saj. Maria ishte gjithashtu motra e Lekë dukagjinit. Markovici ishte i pacip  dhe shfryu "Ah, Lekë Dukagjini, e shpëtove kokën prej tehut të shpatës sime!". Të tre qëndronin në një rresht dhe përshëndeti të gjithë. Ajo do të zgjidhte më të cilin duhet të martohet. Kështjella e Lekë Dukagjinit ka qenë një anën tjetër të qytetit, në një kodër të veçuar prej nga shihej e gjithë Ulpiana. Të tre princat nuk donin të njihin asnjë ligj apo të drejtë tjetër.   


Albanska

Milloshiq erdhi në Ulimpiane për të vrarë Leke dukagjinin, kur erdhi në qytet pyeti dikë, ku është Leke dukagjini, personi ka qenë i kujdesshëm dhe e pyeti: "pse doni të dini ku është Lekë Dukagjini, a është për urtësi apo për shpatë", pastaj millosici tha se për shpatë, sepse ai dëshiron të jetë më i madhi në Ballkan, atëherë edhe markoviçi vjen në qytet për të bërë të njëjtën gjërë, dhe mandej  edhe princi i novoberdes, të tre janë më të mira kejt dhe kishte pasur plot ushqim të mirë në tavolinë, vajzat kërcejn, por pas një kohe vajzat qëndrojnë, atëherë pyesni një nga këta tre, "ku janë vajzat që kërcenin" dhe pastaj dikush u përgjigj "ata shkuan tek Princesha Maria"


albanska

Shqip 10

Edhe se hanxhiu i Ulpianës ua kishte prishur mendjen dhe ata kishin vendosur të bëheshin dhëndurë të Lekë Dukagjinit dhe për këtë do të ishin gati të bënin edhe njëri me tjetrin. Ai dinte edhe se çfarë kishte ndodhur në festën e bashkimit të duarve të Marie Dukagjinit me Gjon Muzakën.


Keqardhjen u shprehë për Markoviçin që kishte qenë pa fat dhe tha një fjalë të pahijshme për Marinë.

  • Duhej ta kisha grabitur?- pyeti Markoviçi.

  • Burrat që janë burra ashtu bëjnë,- ia ktheu turku.

Por ai, Miloshiqi dhe princi Novobërdës u harruan mbas pijeve e vashave, me të cilat kërcyen derisa u lodhën.
måndag 18 mars 2019

Telewizja


Hej ! 
Pozdrawiam wszystkich, którzy czytają bloga.
My uczniowie klas starszych na lekcjach polskiego rozmawiamy o telewizji.
Dowiadujemy się jak to było dawniej i dziś .
Jakie były jej początki, kto ja wynalazł i kiedy,
Jaki ma wpływ na nasze życie.

torsdag 14 mars 2019

Albanska

albanska

DORA E NËNËS

Ni ditë nëna e Minushja dualën të shëtisin por Minushja nuk donte. Por Minushja nuk donte të këndonte,vraponte të bertisë. the Minushja bertiti

  • O… qeni! Po do të më kafshojë…

  • Mos o frikëso! mos o frikëso! i tha ëma

Por minushja bërtiti:

  • Po do të më kafshojë… po do të më hajë.

Pastaj qeni vraponte ende, mirëpo Minushja u ngjit për trupin e s'ëmës

pastaj ëma i tha:

  • Ktheje kokën. Shikoje tash qenin!

Minushja e shikoi. Ai lihte si i marrë. Nëna shtrëngoi dorën e Minushes, si të donte t'i thoshte:

"Mos u frikëso më.bijë!"

  • O, nënë, i tha atëherë Minushja, -kur ti ma shtrëngon dorën, unë nuk po i frikësohem fare!

E ëma i shtrëngoi dorën i Minushes edhe ma shumë.

  • Nënë, ti vetëm shtrëngoma dorën se unë nuk poi frikësohem më - i tha Minushja prapë sëmës dhe iu drejtua qenit - Minik, minik… unë nuk po të frikësohem…

Pastaj ëma vazhdonte të shtrëngo dorën i Minushes, mirëpo Minushja e tërhoqi dikur. Përsëri vrapoi të lodroje përpara s'ëmes, por kësaj radhe bashkë me mikun e ri.